Równanie liniowe, macierze
Karolina: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równanie liniowe (macierze). Według met. Gaussa jest to układ
sprzeczny, ale kiedy chcę zrobić ją met. Crammera, to rząd macierzy A wynosi 2 a nie wiem jak
mogę obliczyć rząd macierzy Ap, która ma wymiary 3x4. Proszę o pomoc
| ⎧ | 2x+3y+4z=8 | |
| ⎨ | x−2y−2z=1 |
|
| ⎩ | 3x+y+2z=10 | |
7 cze 13:30
5-latek: Z tego co mi wiadomo to Cramerem nie badasz rząd macierzy tylko liczysz czy wyznacznik W=0
Jeśli tak to liczysz innymi sposobami jeśli nie to liczysz Wx WY i Wz
7 cze 17:28
5-latek: masz 3 nieiwadome i 3 równania wiec licz W
7 cze 17:29