Rownania i nierówności kwadratowe z parametrem
Myth: Zbadaj liczbę rozwiazań równania ze względu na wartość parametru m.
(m−1)x2−(m+1)x+m+1=0
7 cze 12:59
Kacper:
Własne pomysły?
7 cze 13:01
Myth: Mam przede wszystkim problem z deltą, bardzo możliwe że robię banalny błąd rachunkowy
7 cze 13:06
Benny: Pokaż, może coś znajdziemy.
7 cze 13:08
Myth: a=m−1
b=−m−1
c=m+1
Δ=(−m−1)2−4*(m+1)(m−1)=−(m2+2m+1)−4m2+4m−4m+4=−5m2−2m+3
7 cze 13:15
Myth: Dobra, jestem ślepa Δ=64
Dzięki
7 cze 13:17
Janek191:
Δ = m
2 + 2m + 1 − 4*( m −1)*(m +1) = m
2 + 2 m + 1 − 4*( m
2 − 1) =
= m
2 + 2m + 1 − 4 m
2 + 4 = − 3 m
2 + 2 m + 5
1) m ≠ 1 i − 3m
2 + 2 m + 5 > 0
Δ
m = 4 − 4*(−3)*5 = 4 + 60 = 64
| | − 2 − 8 | | 5 | | − 2 + 8 | |
m1 = |
| = |
| m2 = |
| = − 1 |
| | − 6 | | 3 | | − 6 | |
Dwa rozwiązania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) m = 1
− 2 x + 2 = 0
x = 1
Jedno rozwiązanie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7 cze 15:15