kwadraty, geometria
hania: Do boków równoległoboku dobudowujemy po zewnętrznej stronie kwadraty. Na podstawie podobieństwa
trójkątów udowodnij, że środki tych kwadratów tworzą kwadrat. Pomocy!
7 cze 12:48
Eta:

Trójkąty SAN i SBO i MCO i MDN są przystające z cechy (b,k,b)
bo |AS|=|BS|=|MC|=MD| i |SO|=|MO|= |MN|=|NS|
oraz miary kątów zawartych między tymi bokami też są równe
bo: |<SBO|=|<NDM| =360
o−(45
o+45
o+β) = 270
o−β= 270
o−(180
o−α)= 90
o+α
i |<SAN|=|<MCO|= 45
o+45
o+α= 90
o+α
zatem czworokąt SOMN jest rombem ( ma równe boki)
oraz |<NSO|=|<NSA|+|<ASB|−|<OSB|=<ASB|= 90
o
zatem czworokąt
SOMN jest kwadratem
c.n.u
7 cze 13:41
Eta:
No i następna ...tym razem
hania przepisała i...
ni be, ni me .. poszła się opalać
7 cze 14:09
olka9696: BARDZO DZIĘKUJĘ
7 cze 21:04
olka9696: W zamian za niewdzięczną hihi
7 cze 21:05