rozwiaż równanie
Asmander: | 1 | |
| (2sinxcosx)2 + cos2x=1 |
| 4 | |
sin
2 x * cos
2 x +cos2x=1
sin
2 x * cos
2 x + cos
2 x − sin
2 x=1
sin
2 x * (1 − sin
2 x ) + 1 − sin
2 x − sin
2 x = 1
sin
2 x − sin
4 x −2sin
2 x = 0
−sin
4 x − sin
2 x = 0
sin
4 x + sin
2 x =0
t=sin
2 x , t∊<−1,1>
t
2 + t =0
t(t + 1) = 0
t=0 v t=−1
sin
2 x = 0 v sin
2 x = −1
sinx = 0 sprzeczność
Co robie źle?
7 cze 12:29
ZKS:
Proponuję takie rozwiązanie.
| 1 | |
| sin2(x) + cos(2x) = 1 / * 8 |
| 4 | |
2sin
2(x) + 8cos(2x) = 8
2sin
2(x) − 1 + 8cos(2x) = 7
−cos(2x) + 8cos(2x) = 7
7cos(2x) = 7
cos(2x) = 1.
Dlaczego uważasz, że masz źle?
7 cze 12:34
ZKS:
Przepraszam nie zauważyłem, że argument przy sinusie jest podwojony.
7 cze 12:37
Asmander: myślałem, że inny jest przypadek dla sinx=0
x=kπ
7 cze 12:37
ZKS:
Masz dobrze zrobione według mnie, więc nie wiem dlaczego uważasz, że zrobiłeś źle.
7 cze 12:38