Postać iloczynowa wielomianu (2LO)
Julia2: Część przykładu rozumiem, ale nie wiem co dalej.
W(x)=1/4x6−16=1/4(x6−64)=1/4(x3−8)(x3+8)=
Dalej mam w zeszycie: =1/4(x−2)(x2+2x+4) ale nie wiem skąd się to wzięło. Co z x3+8?
Bardzo proszę o pomoc, bo utknęłam na tym przykładzie.
7 cze 11:45
irena_1:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
x3−8=x3−23=(x−2)(x2+2x+4)
x3+8=x3+23=(x+2)(x2−2x+4)
7 cze 11:46
Ja: zastosowano wzór a3−b3 a dalej zastosuj a3+b3
7 cze 11:47
Julia2: Tak zrobiłam i wyszło: 1/4(x−2)(x
2+2x+4)(x+2)(x
2−2x+4)
Obie delty są ujemne, więc nic nie zrobię. A wynik ma być: (x+2)(x
2−2x+4)
7 cze 11:54
Ja: zapisz wyjściową postać
7 cze 11:57
irena_1:
Wynik ostatnio podany jest zły− to wielomian stopnia trzeciego (ten iloczyn jest równy x3+8)
7 cze 11:57
Julia2: Ok, całość wygląda tak:
1/4x6−16=1/4(x6−64)=1/4(x3−8)(x3+8)=1/4(x−2)(x2+2x+4)=(x+2)(x2−2x+4)
7 cze 12:01
Ja: pomyśl co piszesz.
7 cze 12:02
Ja: | | 1 | | 1 | |
x6−64= |
| (x3−23)(x3+23)= |
| (x−2)(x2+2x+4)(x+2)(x2−2x+4)=.. |
| | 4 | | 4 | |
7 cze 12:07
Julia2: No i właśnie nie wiem jak z tej postaci przejść do tej z zeszytu.
Ale dziękuję, że próbowałeś/łaś pomóc
7 cze 12:13