f.cyklometryczna
tyu: proszę o sprawdzenie
arcsinx+arcsin(1−x)= arccosx
arcsinx+arcsin(1−x)=π/2 − arcsinx
sin(arcsinx)+sin(arcsin(1−x))=sin(π/2 − arcsinx)
x+1−x=cos(arcsinx)
1=√1−x2
1=1−x2
0=x
7 cze 11:41
ZKS:
Źle.
−1 ≤ x ≤ 1 ∧ (−1 ≤ 1 − x ≤ 1 ⇒ 2 ≥ x ≥ 0) ⇒ x ∊ [0 ; 1]
arcsin(x) + arcsin(1 − x) = arccos(x)
| | π | |
arcsin(x) + arcsin(1 − x) = |
| − arcsin(x) |
| | 2 | |
| | π | |
2arcsin(x) = |
| − arcsin(1 − x) |
| | 2 | |
2arcsin(x) = arccos(1 − x)
sin[2arcsin(x)] = sin[arccos(1 − x)]
2x
√1 − x2 =
√1 − (1 − x)2 dla x ∊ [0 ; 2] można podnieść obustronnie do kwadratu.
| | 1 | |
Dokończ. Powinno Ci wyjść x = 0 ∨ x = |
| . |
| | 2 | |
7 cze 12:10
ZKS:
Powinno być " ... dla x ∊ [0 ; 1] ... ".
7 cze 12:14
tyu: dziękuję
7 cze 13:30