czy wyraźnia
laura: Czy wyrażenia tgx/1−cox : 1+cosx / tgx i 1/cos kwadrat x są równe? Odpowiedź uzasadnij
7 cze 10:38
Ja: zapisz czytelnie.
7 cze 11:38
laura: / to znaczy ze jest tam ułamek , nie umiem tego tak zapisać
7 cze 11:50
Ja: zastosuj duże U − z boku masz instrukcje zapisu
7 cze 11:52
laura: Nie wychodzi mi taki zapis
7 cze 11:54
7 cze 11:55
laura: Nie to nie tak
7 cze 11:58
Eta:
Pewnie taka ma być ta równość:
| tgx | | 1+cosx | | 1 | |
| : |
| = |
| |
| 1−cosx | | tgx | | cos2x | |
| | tgx | | tgx | | tg2x | | tg2x | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1−cosx | | 1+cosx | | 1−cos2x | | sin2x | |
| | sin2x | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| = P |
| | cos2x | | sin2x | | cos2x | |
przy założeniach : cosx≠±1 , cosx≠0
7 cze 12:48