tgx = -
laura: Wiedząc że tgx = − pierwiatek z 5 /2, oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
kąta x.
7 cze 10:34
Ja: | | sinx | |
zastosuj jedynkę trygonom i tgx= |
| |
| | cosx | |
7 cze 11:41
laura: A mozesz mi to policzyc bo nie umiem
7 cze 11:49
Ja: | | √5 | |
zapisz poprawnie tgx=− |
| ? |
| | 2 | |
7 cze 11:50
laura: Tak
7 cze 11:52
Ja: | sinx | | √5 | |
| =− |
| i sin2x+cos2x=1 |
| cosx | | 2 | |
7 cze 11:54
laura: A jak wyznaczyć funkcje?
7 cze 11:57
Ja: rozwiąz układ
| | √5 | |
sinx=− |
| cosx podstaw do drugiego r−nia |
| | 2 | |
7 cze 11:58
laura: Do czego ?
7 cze 11:59
laura: I jak?
7 cze 11:59
Ja: | | √5 | |
(− |
| cosx)2+cos2x=1 i licz |
| | 2 | |
7 cze 12:01