Zadania z planimetrii
alladen: Planimetria, !. 2. oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfaE(90stopni,
180stopni), jezeli sin alfa =pierwiastek 5
z.3 dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym 30 stopni, dłuższej podstawie 10cm i wysokosci
4cm. Oblicz pole trapezu oraz długość przekątnych.
z.4 oblicz bez uzycia tablic matematycznych
a)sin60stopni * sin120stopni =
b) cos kwadrat 11+ cos kwadrat 79 stopni =
z.5 Bok rombu ma długość 4cm, a jeden z kątów ma miarę 60 stopni. Oblicz pole rombu i długości
przekątnych.
7 cze 10:25
irena_1:
W zad. 2. sinα=
√5 
Wartość sinusa może być co najwyżej 1
7 cze 11:48
Janek191:
z.4
| | √3 | | √3 | |
sin 60o* sin 120o = |
| * sin( 90 + 30)o = |
| *cos 30o = |
| | 2 | | 2 | |
7 cze 16:14
Janek191:
z.4 b) cos2 11o + cos2 79o = cos2 11o + sin2 11o = 1
bo
cos 79o = sin 11o
7 cze 16:16