arctg(3x) | |
= 2 | |
arctg(2x) |
1 | ||
z kolei autor zadania podaje, że odpowiedź to: +/− | ||
√3 |
√3 | π | |||
L=arctg(3* | )=arctg(√3)= | |||
3 | 3 |
√3 | 2√3 | |||
P=2*arctg(2* | )=2*arctg( | ) | ||
3 | 3 |
arctg(3x) | |
=2 i cosx≠0 i cos2x≠0 ⇒ arctg(3x) = 2arctgx(2x) ⇔ | |
arctg(2x) |
2tg(arctgx) | ||
⇔ tg(arctg(3x)) = tg(2arctg(2x)) ⇒ 3x = | ⇒ | |
1−(tg(arctgx)2 |
2x | ||
⇒ 3x = | ⇒ 3x(1−x2) = 2x i x≠0 z założenia ⇒ 3−3x2 = 2 ⇔ | |
1−x2 |
1 | 1 | |||
⇔ 3x2= 1 ⇔ x2 = 13 ⇔ |x|= | ⇔ x= ± | . ... ![]() | ||
√3 | √3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |