3n−1 | n3−n2+2 | |||
Dla jakich n∊N+ podana liczba jest całkowita?a) | b) | |||
n+4 | n−1 |
3n−1 | 3(n+4)−13 | 3(n+4) | 13 | 13 | ||||||
a) | = | = | − | =3− | masz taka postac tej | |||||
n+4 | n+4 | n+4 | n+4 | n+4 |
13 | ||
Widzisz z eta liczba będzie calkowta gdy | będzie liczba calkowta a będzie on | |
n+4 |
13 | 13 | |||
liczba calkowita tylko dla n=9 bo dostaniemy | = | =1 | ||
9+4 | 13 |
n3 − n2 + 2 | 2 | |||
= n2 + | ||||
n − 1 | n − 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |