Dowod
On: To
x=0.999...
wtedy
10x=9.999... /(−x)
9x=9 /:9
x=1=0.999...
czy to ma sens?
6 cze 21:48
5-latek: x=0,99999.......=0,(9)=1
6 cze 21:52
On: To jaka jest roznica miedzy
x∊(1;+∞) a x∊<1:+∞) ?
6 cze 21:55
5-latek: taka ze 1 nie należy do 1 przedzialu (masz go otwartego i należy do 2 przedzialu masz go
lewostronnie domkniętego
6 cze 21:57
5-latek: povczytaj sobie o przedziałach
6 cze 21:57
On: nie
6 cze 21:59
5-latek: Twój cyrk, twoje małpy
6 cze 22:01
On: Jaka jest najmniejsza liczba w pierwszym przedziale obustronnie otwartym?
6 cze 22:06
On: innaczej jaka jest najwieksza liczba w tym przedziale? ⇒ (+∞:1)
6 cze 22:08
Hugo:
6 cze 22:08
Kacper:
Nie ma
6 cze 22:10
On: Dobze
a najmniejsza w tym przedziale?⇒ (+∞:1)
6 cze 22:11
5-latek: Tez nie ma .
A dlaczego to przeczytaj definicje przedzialu
6 cze 22:14
5-latek: i uważaj jak uzywaz funktorow logicznych typu ⇒
6 cze 22:16
Dziadek Mróz:
Jest tyle dowodów, że głowa mała

Poszukaj sobie w necie.
6 cze 22:22
5-latek: ⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⋀⋁∼¬ tez
6 cze 22:25
5-latek: także post 22:01
6 cze 22:26
On: najwieksza liczba w przedziale (−∞;1) jest 0,999....
tak jest przykra prawda ze mam racje, wiec przykro mi ze zaburzylem twoj swiatopoglad
6 cze 22:30
5-latek: Tak naprawdę to mieszkam na wsi i jestem z tego powodu szczęśliwy .

jak będziesz miał moje lata to zrozumiesz co to spokoj.
Mysle z edo tej pory przeczytales definicje przedzialu
6 cze 22:31
5-latek: Powiem CI ze nie masz racji x=0,(9)=1 a 1 nie należy do tego przedzialu
A co powiesz na liczbe 0,99999765432987654321 należy do tego przedzialu ?
6 cze 22:35
On: 0.99999999999 itd. jest najwieksza liczba w przedziale (−∞;1) a tamta liczba nalezy do tego
przedzialu bo jest mniejsza niz 0,999....
6 cze 22:39
5-latek: Napiszse to ostatni raz
Okreslenie Przedzialem otwartym o początku a i końcu b gdzie a<b nazywamy zbior licz b R
spełniających warunek
a<x<b
Zapisujemy goo (a,b)
Na osi liczbowej jesgo obrazem jest odcinek którego początek ma wspolrzedna a a koniec
wspolrzedna b ,bez punktów wspolrzednych a,b
Teraz popatrz co napisales 22:12 (czt to jet określenie przedzialu ?
nastepna sprawa sa tez przedzialy domknięte obustronnie , lewo i prawostronnie i przedzialy
nieograniczone .
Poczytaj ich definicje .
Nastepna sprawa
Twierdzenie : Kazda liczbe wymierna można przedstawić tylko w jeden sposób w postaci ułamka
dziesiętnego skończonego lub nieskończonego okresowego (tak jak tutaj masz
jeśli w wyniku dzielenia mamy ułamek w w którego okresie wystepuje tylko dziewiatka to
ulamem ten zastępujemy ułamkiem skończonym przyjmujemy z e 0,999..... =1 (to co napisales
na początku , 0,3459999=0,346 i td
Wiec x=0,999....=0,(9)=1 nie należy do tego przedziali . Tyle w tym temacie
6 cze 23:03
PW:
Przykra prawda, która zaburzy Twój światopogląd, panie On, jest taka, że
nie rozumiesz podstawowej sprawy: symbol 0,(9) oznacza granicę pewnego ciągu. To, że
wszystkie wyrazy tego ciągu należą do przedziału (0, 1), wcale nie oznacza że granica też do
tego przedziału musi należeć.
Uzupełnij swój światopogląd o pojęcie granicy ciągu, a jeszcze dodatkowo o pojęcie kresu
górnego (dolnego) zbioru liczbowego. Jeżeli zrozumiesz te pojęcia, to przestaniesz
wchodzić z taką pewnością siebie w głupie spory.
A im więcej człowiek wie, tym bardziej zdaje sobie sprawę jak to niewiele.
7 cze 20:34