CIĄGI GEOMETRYCZNE
kaisa-k: MIĘDZY LICZBY 3 ORAZ X WSTAWIONO Y TAKA,ŻE 3,Y,X TWORZA CIĄG ARYTMETYCZNY. JEŚLI Y ZMNIEJSZYMY
O 6 TO LICZBY 3,Y−6,X TWORZYĆ BĘDĄ CIĄG GEOMETRYCZNY.
ZNAJDŹ X i Y.
6 cze 21:44
Qulka:
2y=3+x
(y−6)2=3x
6 cze 21:57
Eta:
3,y,x −−− tworzą ciąg arytm. ⇒ 2y=3+x ⇒ x= 2y−3
3, y−6, x −−− tworzą ciąg geom. ⇒ (y−6)2=3x
to (y−6)2= 3(2y−3)
rozwiąż to równanie ............ wyznacz y1 i y2 i następnie x1=2y1−3 , x2= 2y2−3
6 cze 21:59
Qulka: y=3 x=3 lub y=15 x=27
6 cze 22:00
Eta:
6 cze 22:01
Qulka: powiedzieli mi dziś że tęsknicie za moimi bazgrołkami
6 cze 22:02
Eta:
6 cze 22:04
6 cze 22:11
Eta:
Omg .......
6 cze 22:12
Hugo:
0≤x≤10
0≤y≤12
P(jabłek) = ∫(∫dy)dx = ∫( y|
1210)dx = ∫12dx = 12 *x|
010 = 120
6 cze 22:15
Qulka:
6 cze 22:17
kaisa-k: Qulka ! Eta ! Zrobiłam samodzielnie i właśnie mi wyszedł taki wyniik ! Dziękuję ( strasznie się
cieszę ,że mam dobre wyniki !

)
9 cze 11:29
Eta:
I tak trzymaj
9 cze 11:38