Jak zastosować w płaszczyźnie warunek równoodległości?
Klinik: Napisz równanie płaszczyzny zawierającej oś Oy, równoodległej od punktów (2; 7; 3) i (1;
1; 0). ( odp: 3x − z = 0; x − z = 0)
Skoro zawiera oś Oy to zawiera punkt (0,0,0). Więc Ax + By + Cz=0
Tylko jak zastosować drugą część zadania, czyli równoodległość?
6 cze 19:30
Mila:
Może zapisz dokładnie treść zadania.
6 cze 20:27
Klinik: Napisz równanie płaszczyzny zawierającej oś Oy, równoodległej od punktów (2; 7; 3) i (1;
1; 0). ( odp: 3x − z = 0; x − z = 0)
6 cze 20:33
Mila:
Płaszczyzna przechodzi przez oś OY, zatem przechodzi przez punkt P(0,0,0) a także przez każdy
punkt tej osi, weźmy np. punkt Q=(0,1,0)
π: Ax+By+Cz+D=0 i P∊π stąd:
D=0
MamY:
Ax+By+Cz=0
Q∊π⇔
A*0+B*1+C*0=0
B=0
π: Ax+Cz=0
| | |A*2+0*7+C*3| | |
d((2,7,3),π)= |
| odległość punktu (2,7,3) od płaszczyzny π |
| | √A2+02+C2 | |
| | |A*+0*1+C*0| | |
d((1,1,0),π)= |
| odległość punktu (1,1,0) od płaszczyzny π |
| | √A2+02+C2 | |
| |A*2+0*7+C*3| | | |A*+0*1+C*0| | |
| = |
| ⇔ |
| √A2+02+C2 | | √A2+02+C2 | |
|2A+3C|=|A|⇔
2A+3C=A lub 2A+3C=−A
A+3C=0 lub 3A+3C=0
A=−3C lub A=−C
Stąd równanie π:
−3Cx+Cz=0 lub −Cx+Cz=0
−3x+z=0 lub −x+z=0 /*(−1)
π: 3x−z=0 lub π: x−z=0
===================
6 cze 22:38
Klinik: Ślicznie Ci dziękuję, Mila!
6 cze 22:41
Mila:
6 cze 22:42
Klinik: 4. Napisz równanie płaszczyzny odległej od początku układu o √29 i prostopadłej do prostej:
2x − y+ z = 0, 6x − y + 7z − 4 = 0. (3x + 4y − 2z − 29 = 0 lub 3x + 4y − 2z + 29=0)
5. Przez krawędź płaszczyzn:
6x −y + z = 0
x = 2− 3s
y = t
z = 5s
poprowadź płaszczyznę równoległą do osi Ox. (5y + 13z −60 = 0)
7 cze 11:41