matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów
pola123:
Wskaż ciąg, którego granica jest liczbą dodatnią: A. a
n
=2sin(nπ)
2
B. b
n
=
n
2
+1
π
C. c
n
=tg(
+nπ)
4
3+(−1)
n
D. d
n
=
n
Proszę o pomoc w policzeniu tych granic, szczególnie tej z sinusem i tangensem, dzięki
6 cze 19:13
ICSP:
A) a
n
= 2sin(nπ) = 0 → 0
2
B) b
n
=
→ 0
n
2
+ 1
π
π
C) c
n
= tg(
+ nπ) = tg
= 1 → 1
4
4
3 + (−1)
n
D) d
n
=
→ 0
n
6 cze 19:16
Janek191:
C.
π
c
n
= tg (
+ n π )
4
lim c
n
= 1 > 0 n→
∞
6 cze 19:16