matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
mama21.11:
1) W kole o promieniu 65 cm poprowadzono cięciwę o długości 66 cm. Oblicz pola figur, na które podzieliła ona koło.
6 cze 18:48
Janek191:
r = 65 cm x = 33 cm h
2
+ x
2
− r
2
h
2
= 65
2
− 33
2
= 4 225 − 1 089 = 3 136 h = 56 PoleΔ P
Δ
= 0,5*66 * 56 = 1 848 P
Δ
= 1 848 cm
2
oraz
x
33
sin β =
=
≈ 0,5076
r
65
β ≈ 31,5
o
α = 2 β ≈ 63
o
Pole wycinka koła
63
P
w
≈
*π r
2
≈ 739,375π
360
Pole odcinka koła P
o
= P
w
− P
Δ
≈ 2 321,6375 − 1 848 = 473,6375 Pole II części koła P
II
= π r
2
− P
o
= 13 266,5 − 473,6375 = 12 792,8625
6 cze 19:10