funkcja
Asmander: | | |cosx| | |
Mógłby ktoś naszkicować wykres funkcji y= |
| |
| | cosx | |
6 cze 18:25
Janek191:
6 cze 18:30
Janek191:
Kolor czerwony.
6 cze 18:31
Hugo: @Janek
A jak by to rozbić?
x>=0
x<0
y= cosx/cosx +2kpi = 1 +2kpi
y = −cosx/cosx +2kpi = −1+2kpi
6 cze 18:34
Asmander: Nie rozumiem tego do konca. Najpierw rysuje cosx a potem na jakiej zasadzie rysuje ten wykres
funkcji oznaczony kolorem czerwonym?
6 cze 18:36
Mila:
| | cosx | | π | | π | |
f(x)= |
| =1 dla x∊(− |
| +2kπ, |
| +2kπ) |
| | cosx | | 2 | | 2 | |
| | −cosx | | π | | 3π | |
f(x)= |
| =−1 dla x∊( |
| +2kπ, |
| +2kπ) |
| | cosx | | 2 | | 2 | |
6 cze 18:36
Janek191:
Co jak zrobić ?
6 cze 18:37
Asmander: Dziękuję wszystkim za pomoc ale dlaczego rysuję akurat takie linie proste na wykresie
6 cze 18:41
Janek191:
Mila ładnie Ci rozpisała
6 cze 18:42
Asmander: aa rozumiem
F(x)= 1
F(x)= −1
6 cze 18:44
Janek191:
Tam gdzie cosinus jest dodatni, to I cosinus I = cosinus i wtedy
| I cosinus I | | cosinus | |
| = |
| = 1 |
| cosinus | | cosinus | |
a tam gdzie cosinus jest ujemny, to I cosinus I = − cosinus i wtedy
| I cosinus I | | − cosinus | |
| = |
| = − 1 |
| cosinus | | cosinus | |
6 cze 18:45