Wielomiany
rese: 3x3−2x2−x ≤
x(3x2−2x−1)
a=3 b=2 c=1
Δ= −22−4*3*(−1)
Δ= 4−12= −8
I ja się pytam, co mam z tym fantem zrobić? W takim zadaniu, gdyby wyszła mi delta na plus to
musiałbym potem obliczyć x1, x2 oraz wypisać z niego "x' a następnie narysować wykres
'wielomianowy'.
6 cze 18:15
Asmander: W(1) = 3 −2 −1=0
dzielisz schematem hornera zapisujesz
(x−1)( .....) ≤ ..
6 cze 18:19
Bogdan:
Oblicz Δ jeszcze raz
6 cze 18:21
rese: A co zrobić, gdy delta wyszła mi na minus?
@Bogdan, widzisz błąd?
6 cze 18:34
Bogdan:
Ponawiam, oblicz deltę jeszcze raz.
6 cze 18:38
Bogdan:
Δ = (−2)2 − 4*3*(−1) = ...
6 cze 18:39