Zadania z planimetrii
mama21.11: | | 5 | |
1) Oblicz miarę kąta środkowego opartego na łuku, którego długość stanowi |
| długości |
| | 18 | |
całego okręgu.
2) Oblicz długość łuku okręgu o promieniu 7 wyznaczonego przez kąt środkowy o mierze 22,5
stopnia.
3) W kole o promieniu 65 cm poprowadzono cięciwę o długości 66 cm. Oblicz pola figur, na które
podzieliła ona koło.
4) Dane są dwa okręgi o środkach w punktach S i O oraz promieniach r i R. Określ wzajemne
położenia okręgów, jeżeli:
a) |SO|= 11 r=4 R=7
b) |SO|= 9 r=4 R=5
5)Dane są dwa okręgi o środkach w punktach S i O oraz promieniach r i R. Określ wzajemne
położenie okręgów w zależności od odległości między ich środkami, jeśli r=2 R=6