ciągi
choco: suma trzech liczb tworzących malejący ciąg geometryczny jest równa 26. Jeżeli pierwszą liczbę
pozostawimy bez zmiany, drugą zmniejszymy o 1, a trzecią zmniejszymy o 10 to otrzymamy ciąg
arytmetyczny. Znajdź te liczby. Prosze o pomoc
6 cze 17:50
Bogdan:
a w czym konkretnie potrzebujesz pomocy?
6 cze 18:00
choco: w rozwiązaniu tego zadania, nie mam pomysłu, wyznaczyłam narazie a1
6 cze 18:01
Bogdan:
Tu nie jest potrzebny pomysł.
Kolejne wyrazy ciągu geometrycznego (an): a1 = a, a2 = aq, a3 = ag2
Podaj równanie opisujące sumę tych liczb.
Podaj kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego opisanego w zadaniu (bn):
b1 = ..., b2 = ..., b3 = ...
6 cze 18:08
choco: a+aq+aqdo2=26
b1=a
b2=aq−1
b3=aqdo2 − 10
6 cze 18:10
Janek191:
x, y, z − ciąg geometryczny, więc
y
2 = x*z
x + y + z = 26 ⇒ x + z = 26 − y
x, y − 1, z − 10 − ciąg arytmetyczny, więc
y − 1 − x = z − 10 − ( y − 1) ⇒ 2 y = x + z − 8
czyli
2 y = 26 − y − 8
3y = 18
y = 6
====
x + z = 26 − 6 = 20 ⇒ z = 20 − x
y
2 = x*z
6
2 = x*( 20 − x )
36 = − x
2 + 20 x
x
2 − 20 x + 36 = 0
Δ = 400 − 4*1*36 = 256
√Δ = 16
| | 20 − 16 | |
x = |
| = 2 − odpada lub x = 18 |
| | 2 | |
z = 20 − 18 = 2
Odp. x = 18 , y = 6 , z = 2
=====================
6 cze 18:11
Bogdan:
a co to jest aqdo2?, zapoznaj się z instrukcja zapisywaniu wyrażeń matematycznych na tym
forum, jest tu obok pola tekstowego, kliknij w napis
Kliknij po więcej przykładów
6 cze 18:12
Bogdan:
Oj Janek, spiesz się powoli
6 cze 18:13
choco: znam to tylko mam dziwną klawiature, którą nie da zrobic się znaku potęgi
6 cze 18:15
Bogdan:
Ok.
(1) a + aq + aq2 = 26
Jaką własność ma ciąg arytmetyczny o wyrazach b1, b2, b3?
6 cze 18:17
choco: nie rozumiem pytania apropo tej wlasności
6 cze 18:21
Bogdan:
Pytam o własność ciągu arytmetycznego, to jest ta własność: 2b2 = b1 + b3.
Zastosuj to w swoim zadaniu dla b1 = a, b2 = aq − 1, b3 = aq2 − 10.
Otrzymasz drugie równanie. Masz więc dwa równania z dwiema niewiadomymi: a oraz q.
Rozwiąż ten układ równań.
6 cze 18:27
asia1409: dzięki
7 cze 12:12