rówania różniczkowe 2 rzędu
pomocy: proszę o rozwiązanie:
y''=−2xe−x y(0)=2;y'(0)=1
6 cze 17:36
J:
Dwukrotnie całkujesz
6 cze 17:41
J:
Po pierwszym calkowaniu wyznaczas stalą
6 cze 17:44
pomocy: ok tylko jak pierwszy raz całkuję to zrobi mi się 2 człony (przez części) i potem będę musiał
metodą przewidywań?
6 cze 17:47
J:
a całka banalna....przez części
6 cze 17:47
pomocy: to wyszło mi (na szybko liczyłem)
y'=−2xe−x+2e−x+c teraz postawiam za y'(0)=1 i liczę C
6 cze 17:50
pomocy: c wyszło −1
y'=−2xe−x+2e−x−1
y=2xe−x−x+c
6 cze 17:56
pomocy: i z tego wyjdzie y=−2xe−x−4e−x−x+6? <−−−− poprawna odpowiedz
6 cze 17:59