matematyka początek
xdxd: Witam,
z czego polecacie "uczyć się" macierzy, liczb zespolonych, geometrii analitycznej? A później
ciągów, granic funkcji, pochodnych?
z tej strony podstawy? eTrapez? jakiś zbiór?
Głównie teraz mi chodzi o macierze i liczby zespolone? Gdzie są wytłumaczone najlepiej?
Pozdrawiam, dzięki za ewentualne odpowiedzi
6 cze 16:59
5-latek: Co do liczb zespolonych to Witold Janowski ,Jerzy Kaczmarski Liczby i zmienne zespolone
(Wydawnictwa szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1974r
6 cze 17:12
M: Na macierze i liczby zespolone: "Algebra i geometria analityczna" Zbigniew Skoczylas − jest
zbiór zadań albo definicje, polecam zbiór zadań.
Ciągi, granice funkcji i pochodne: "Analiza matematyczna" Mariana Gewerta, również zbiór zadań
jest lepszy.
6 cze 17:14
Janek191:
Np. W. Krysicki. Analiza matematyczna w zadaniach cz. I
Geometrii analitycznej tam nie ma.
6 cze 17:18
5-latek: Wiec tak.
Jeśli masz zamiar studiować to lepiej odpoczywaj .
jeśli studiujesz i masz zagrozony semestr to ucz się z książek polecanych przez swoich
wykladowcow
6 cze 17:22
Saizou :
Geometria analityczna w zadaniach , Kącki, Sadowska, Siewierski.
6 cze 17:24
5-latek: Poczekamy az autor postu się wypowie
Wtedy zaproponuje dalsze pozycje książkowe
6 cze 17:28
Saizou :
Z serii domowa biblioteczka
5−latka
6 cze 17:29
5-latek: Tak
6 cze 17:29
5-latek: Czesc
Saizou 
Przydaly CI się tamte skany ?
6 cze 17:31
Saizou :
Cześć 5−latku, tak trochę
6 cze 17:39
5-latek: tak czulem bo to była szkola srednia
6 cze 17:48
xdxd: Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Już wracam

Znaczy tak: zamierzam studiować 2 kierunek,
niepokrewny jeśli chodzi o matematykę i akurat chcę nadgonić ten przedmiot. Żeby mi się
wszystko nagle nie zwaliło na głowę. Jeśli to pomoże to chodzi o AGH i "Algebrę i rachunek
różniczkowy" w 1. semestrze. Co prawda są tam podane podręczniki, ale nie wiem czy najlepsze
"w swoim rodzaju".
6 cze 18:52
jakubs: Standard: Krysicki do analizy, a Skoczylas do algebry.
xdxd co zamierzasz studiować na AGH ?
6 cze 18:56
xdxd: OK, a jakieś najnowsze wydania, czy te starsze też mogą być? To są zbiory zadań + teoria? Na
razie Zarządzanie i Inż. Produkcji na WZ

Wiesz coś więcej o tym kierunku, wydziale?
Oczywiście możesz się podzielić tym co o tym kierunku myślisz, może strata czasu na AGH−u

Może bardziej WMŻ?
6 cze 19:21
xdxd: Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
6 cze 20:18
b.: Nie wydaje mi się, żeby uczenie się całego materiału samemu w wakacje miało sens.
Polecałbym porządne nauczenie się podstaw.
Np. rozwiązywanie układów równań
cos x = a
sin x = b
gdzie a,b − dane (może być geometrycznie) −− przyda się do zespolonych;
bezbłędne różniczkowanie −− przyda się do wszystkiego

Jak się tego nauczysz, pytaj co dalej
6 cze 21:25
xdxd: | | π | |
np. że sin x = 1/2 czyli, że x= |
| +2kπ k∊C o takie równania chodzi?  znaczy akurat jedno. |
| | 6 | |
a do różniczkowania to nie trzeba mieć jakiejś wiedzy wcześniejszej o matematyce na studiach?
Bo mi się nie kojarzy z początkiem matmy na studiach.
6 cze 23:39
6 cze 23:46
jakubs: Na WMN to są wakacje, a nie studia, potwierdzone info bo znajomy tam studiował. Wszystko zależy
od podejścia, albo zdajesz na 3.0 i kończysz studia, albo chcesz się czegoś nauczyć, jak
zaliczyć na 3.0 to pewnie nie będzie problemów.
W Krysickim zbiór zadań + odrobinka teorii(najważniejszej). W Skoczylasie są zbiorki i osobno
teoria. Nie muszą być to najnowsze wydania. Dodatkowo polecam wykłady z analizy matematycznej
I na YouTube od PWr.
Ja przez wakacje opanowałem granice i pochodne i cały pierwszy semestr się obijałem z analizy,
mimo, że później były jeszcze całki, ale dało się nauczyć na spokojnie. Na WMN pod koniec
pierwszego semestru to jeszcze granice i pochodne liczyli
6 cze 23:52
xdxd: A przepraszam, WMN, nie WMŻ

Dużo bardziej mi odpowiada ZiIP na WZ, w sensie przedmiotów,
które mają być. Co do wydziału, to akurat na tym nie mam znajomych, zresztą na WMN też. Także
dzięki za info

Na takiej np. Elektronice i Telekomunikacji to kolega mówił, że ciężko.
7 cze 17:43
b.: @xdxd, 6 cze 2015 23:39:
tak, na przykład takie równania

(to Twoje rozwiązanie jest niepoprawne

)
7 cze 18:51
xdxd: Ok, dzięki za odpowiedź

Znaczy mam świadomość, że kuleje u mnie to. A wzorcowe rozwiązanie
to jakie?
7 cze 19:53
b.: rozwiązanie w [0,2π] jest tu:
1570
7 cze 23:00
xdxd: Ok, czyli po prostu równania trygonometryczne mam się nauczyć
8 cze 12:16
xdxd: Jeśli ktoś jeszcze przeczyta, mam wątpliwość:
podobno w Krysickim są błędy, prawda to?
8 cze 15:03
Janek191:
Tak − w odpowiedziach , ale niezbyt liczne.
8 cze 15:04
9 cze 20:19