ciągi
kulkka: utworzono ciąg kolejnych liczb większych od −20, które przy dzieleniu przez 5 dają reszte 2.
wyznacz wzór na sumę n początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu
6 cze 16:49
Janek191:
Te liczby mają być większe od ( − 20), czy od 20 ?
6 cze 16:58
kulkka: (−20)
6 cze 16:59
5-latek: a1= −18 bo −18=−4*5+2
6 cze 17:08
Janek191:
− 18, − 13, − 8, − 3, 2, 7, 12 , 17, 22 , ...
a1 = − 18
r = 5
an = a1 + ( n − 1)*r = − 18 + ( n −1)*5 = − 18 − 5 + 5 n = 5 n − 23
więc
Sn = 0,5*(a1 + an)*n = 0,5*( − 18 + 5 n − 23)*n = −20,5 n + 2,5 n2
Sn = 2,5 n2 − 20,5 n
================
6 cze 17:14
Bogdan:

Rysunek pokazuje wykres funkcji, która każdej liczbie całkowitej podzielonej przez 5
przyporządkowuje reszty z tego dzielenia, wartości tej funkcji ∊ {0, 1, 2, 3, 4}.
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = −18, r = 5, a
n = −18 + 5(n − 1) = 5n − 23
Otrzymaliśmy ciąg liczb: −18, −13, −8, −3, 2, 7, 12, 17, ...
6 cze 17:15