f.cyklometryczna
tyu: Proszę o podpowiedź jak dokończyć ten przykład
| | π | | π | | π | |
arctg(tg− |
| )=α i α∊(− |
| ; |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
tgα=tg− |
| i jak to dalej policzyć  |
| | 4 | |
6 cze 14:48
Bogdan:
| | π | | π | |
1) α = arctg(tg(− |
| )) ⇒ tgα = tg(− |
| ) ⇒ ... (patrz niżej punkt 3) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
2) jak poprzednie, ale z ograniczeniem − |
| < α < |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
3) tgα = tgβ ⇒ α = β + kπ i α ≠ |
| + kπ |
| | 2 | |
6 cze 15:06
6 cze 15:29
5-latek: Zapytam się Ciebie czy znasz teorie do funkcji cyklometrycznych czy tylko rozwiązujesz
przykłady bez teorii
6 cze 15:31
tyu: Teorię z f. cyklometrycznej znam, bo moim zdaniem nie ma jej dużo. Szczerze powiedziawszy, to w
ww. podanym linku jest cała teoria.
Trochę o tej funkcji jest na yt, ale tam są pokazane jak rozwiązywać proste przykłady.
6 cze 15:35
5-latek: Nie wiem czy tak dużo nie ma teorii . ja np. u siebie w książce mam na jej temat ponad około
38 stron i to bez pokazania jak się rozwiazuje równania z funkcjami cyklometrycznymi
6 cze 16:39