wartość min i max
Pies: wyznacz wartości najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale.
f(x)=x3−6x+1 <−2;0>
6 cze 14:48
Bogdan:
Wyznacz pochodną funkcji i wyznacz jej ekstrema oraz oblicz wartości funkcji na końcach
podanego przedziału
6 cze 15:09
Pies: jak wyznaczyć ekstrema ?
6 cze 15:18
Bogdan:
Powtarzam − wyznacz najpierw pochodną tej funkcji
6 cze 15:43
Bogdan:
i na jakim poziomie rozmawiamy? w której jesteś klasie?
6 cze 15:44
Pies: druga technikum
6 cze 15:45
Pies: wyznaczyłem pochodną
6 cze 15:45
Bogdan:
Nie widzę tej pochodnej, pokaż ją
6 cze 15:56
Pies: 3x2−6
6 cze 15:57
Bogdan:
To nie jest zapis pochodnej, to jest jakieś wyrażenie algebraiczne. Zapis pochodnej jest
taki: f'(x) = 3x2 − 6
Jaki jest warunek konieczny istnienia ekstremum funkcji?
6 cze 16:01
Pies: f'(x0)=0
6 cze 16:04
Bogdan:
Dobrze, to teraz rozwiąż równanie: 3x2 − 6 = 0
Jaki jest warunek wystarczający istnienia ekstremum?
6 cze 16:07
Bogdan:
Czy ostatnie pytanie (o warunku wystarczającym) jest zrozumiałe?
6 cze 16:14
Pies: nie
6 cze 16:21
Benny: Czy chodzi o zmianę znaku pochodnej?
6 cze 16:22
Pies: no
6 cze 16:25
Bogdan:
No cóż, zachęcam do zapoznania się z teorią na ten temat.
W tym zadaniu z równania f'(x) = 0 otrzymujemy: x1 = −p{2] ∊ <−2, 0>, x2 = √2 ∉ <−2, 0>
Wygodniej w tym prostym przypadku jest wyznaczenie drugiej pochodnej funkcji: f''(x) = 6x
f''(−√2) = −6√2 < 0, dla x = −√2 funkcja posiada maksimum lokalne,
f''(√2) = 6√2 > 0, dla x = √2 funkcja posiada minimum lokalne, ale odrzucamy to
rozwiązanie, bo mamy założenie x∊<−2, 0>
Teraz trzeba jeszcze obliczyć wartości funkcji dla x = −2, x = 0, x = −√2
6 cze 16:52
Bogdan:
mała poprawka: x1 = −√2 ∊ <−2, 0>
6 cze 16:54