π | ||
oblicz: arcsin(sin | ) | |
2 |
π | ||
arcsin(sin | ) = α | |
2 |
π | ||
sinα = sin | // czy tutaj mogę podzielić obustronnie przez "sin" | |
2 |
π | ||
i dlatego wynik to α = | ||
2 |
π | π | |||
czyli mam znaleźć taki kąt α, który mieści się w przedziale <− | ; | > i | ||
2 | 2 |
π | ||
którego sinus jest równy sin | . Tak to należy rozumieć ![]() | |
2 |
π | π | |||
arcsiny jest określony dla y∊[− | , | ] wiec jest ok | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |