rozwiąż równania
Asmander: rozwiąż równania w danym przedziale:
cos2x+5sinx−3=0
wielkie dzięki wszystkim za poprzednie odpowiedzi.
cos2 x − sin2 x + 5sinx − 3 = 0 I co dalej robić?
6 cze 13:54
Benny: cos2x zamien na 1−sin2x
6 cze 13:56
Asmander: kk przedział wynosi <−2π, π>
1−sin2 x − sin2 x + 5sinx − 3 =0
−2sin2 x + 5sinx −2=0
2sin2 x − 5sinx + 2 =0
t=sinx
2t2 − 5t +2=0
Δ= 25 −16=9
√Δ = 3
t1= 5+3
___= 2
4
t2= 5 − 3
_________ = 1/2
4
i co dalej?
6 cze 14:01
5-latek: A zalozenie co do sinusa nie zrobiles .
6 cze 14:08
Asmander: chodzi o to że t∊ <−1, 1 > ?
6 cze 14:14
Benny: Tak o to właśnie chodzi.
I teraz musisz zauważyć, że t
1∉<−1;1>
6 cze 14:35
Asmander: | | π | | 5π | |
x= |
| + 2kπ v x= |
| + 2kπ dzieki za pomoc |
| | 6 | | 6 | |
6 cze 18:12