F.liniowa
Michcio: Wyznacz wzór funkcji liniowej jeżeli f(3x)=6f(x)+5 dla każdego x ∊ R
3ax+b=6ax+6b+5
3ax+5b=−5
Co dalej

Pachnie mi tu coś funkcją stałą ale nie ma odpowiedzi i nie wiem jak do niej dojść
6 cze 13:18
Michcio: Na siłę można tak to dalej kontynuować:
3ax+5b=−5
3ax+3b+2b=−5
3f(x)+2b=−5
No i tutaj jakoś to uzasadniać że ponieważ b jest jedną liczbą to f(x) też musi być cały czas
stałe a zatem f(x)=b
3b+2b=−5
5b=−5
b=−1
f(x)=−1
Ale nie wiem czy to POPRAWNE i dobre rozwiązanie
6 cze 13:23
ICSP: f(x) = ax + b
f(3x) = 3ax + b
f(3x) = 6f(x) + 5
3ax + b = 6ax + 6b + 5
Dwa wielomiany będą równe gdy ich stopnie będą równe oraz współczynniki przy najwyższej potędze
będą równe :
3a = 6a
b = 6b + 5
skąd :
a = 0 b = −1
f(x) = −1
6 cze 15:40