Proszę o wytłumaczenie.
Mateusz: Witam. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi, jak przekształca się wzór funkcji przez OŚ OX , OY oraz
środek układu współrzędnych ?
6 cze 12:14
Jacek: Bardzo proszę o pomoc.
6 cze 12:40
ICSP: przez czy względem ?
6 cze 12:42
Mateusz: względem.
6 cze 12:46
ICSP: f(x) − pewna funkcja :
Względem OX : −f(x)
Względem OY : f(−x)
Względem S : −f(−x)
6 cze 12:52
Mateusz: Znam te wzory, jednak robię błędy. Mógłbyś przytoczyć oraz wytłumaczyć mi jakiś przykład ?
6 cze 12:54
ICSP: To rzuć jakiś
6 cze 12:56
Benny: Mamy funkcję f(x)=x2+6x+5
Względem OX: −f(x)=−(x2+6x+5)=−x2−6x−5
Względem OY: f(−x)=(−x)2+6(−x)+5=x2−6x+5
Względem OO: −f(−x)=−[(−x)2+6(−x)+5]=−[x2−6x+5]=x2+6x−5
6 cze 12:58
Mateusz: 2x+3 wzgledem OX
6 cze 12:59
ICSP: Względem S :
− [(−x)2 +6(−x) + 5] = −(x2 − 6x + 5) = −x2 + 6x − 5
6 cze 13:00
ICSP: f(x) = 2x + 3
Względem OX : −f(x) = −(2x + 3) = −2x − 3
6 cze 13:00
ICSP:
6 cze 13:01
Mateusz: Zeby narysowac wykres tej funkcji , trzeba zrobic tabelkę czesciowa ?
6 cze 13:04
Benny: @
ICSP, dzięki jakoś musiał umknąć mi ten −
6 cze 13:05
ICSP: Aby narysować wykres funkcji liniowej wystarczy znaleźć dwa punkty która do niego należą, czyli
możesz zrobić tabelkę dla dwóch punktów.
6 cze 13:35
Mateusz: Dziekuje za pomoc. W razie watpliwosci spytam ponownie tutaj.
6 cze 14:23