arctg(6n) | ||
∑ = | ||
2n + 13n5 +10 |
| ||||||||
... ≤ | ||||||||
2n |
π | 1 | |||
∑ | * ( | )n = ... | ||
2 | 2 |
arctg6n | π | ||
≤ | |||
2n + 13n5 + 10 | 2n + 1 |
π | ||
Wtedy zbieżność ∑ | mogę wykazać dla porządku z kryterium d'Alamberta: | |
2n+1 |
π | 2n*2 | 1 | ||||
lim | * | = | , i na mocy kryterium porównawczego szereg z arcusem | |||
2n*22 | π | 2 |
1 | ||
= π∑ | który jest zbieżny jako szereg geometryczny którego moduł ilorazu jest | |
2n + 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |