5 cze 23:28
bezendu:
28
5 cze 23:47
Godzio:
No to to już banalik chyba?
| | ⎧ | 0, t ≤ 0 | |
| a) F(t) = | ⎨ | at, t ∊ (0,5] |
|
| | ⎩ | 1, t > 5 | |
Granice w nieskończonościach (minus i plus) są odpowiednio równe 0 i 1, jest niemalejąca.
| | 1 | |
Zatem jest to dystrybuant,a dodatkowo ciągła dla a = |
| |
| | 5 | |
5 cze 23:49
Godzio:
No to definicja:
F − dystrybuanta jeżeli:
a) jest niemalejąca
b) granica w ∞ jest równa 1, a w −∞, 0
c) jest prawostronnie ciągła
Zadanie 28
a − odpada (granice się nie zgadzają)
b − ok (sprawdź wszystkie warunki)
c − też jest
5 cze 23:51
bezendu:
28

tam pomyłka, 29 mam.
5 cze 23:51
bezendu:
Ok, dziękuję.
5 cze 23:52
maciek: a możecie sie podzielić zadaniem 30 i 31?
7 cze 12:39
Godzio:
FX2 = P(X2 ≤ t) = P(− t ≤ X ≤ t) = P(X ≤ t) − P(X < − t) = FX(t) − FX(−t) = ...
{X} analogicznie, tylko podnosisz do kwadratu, a nie pierwiastkujesz.
7 cze 12:50
blaszkiz: mógłbyś to w podobny sposób rozpisać bo zbytnio nie kojarzę
7 cze 12:57
Godzio:
F√X = P(√X ≤ t) = P(X ≤ t2) = FX(t2)
7 cze 17:30