...
Phoebe Campbell: Wyznacz te wartości x, dla których dany szereg geometryczny jest zbieżny
x + x(x−3) + x(x−3)2 + ...
|x − 3| < 1
2 < x < 4
W odpowiedziach mam x∊(−2;4)u{0}
zero jest ze względu na to, że wszystkie elementy mogą być równe 0 i wtedy
ciąg też jest zbieżny?
5 cze 20:05
Phoebe Campbell: miało być x∊(2;4)
5 cze 20:06
Eta:
2<x<4 ⇒ x∊(2,4)
5 cze 20:09
Kacper:
Co to za odpowiedź?

przecież 0∊(−2,4)
5 cze 20:09
Kacper: poprawna jest odpowiedź
Ety
5 cze 20:09
Phoebe Campbell: wszystko przez ten minus, który się wkradł..

miało być 2 < x < 4 z nierówności, więc x∊(2;4), a autor dorzucił jeszcze zero..
5 cze 20:11
Phoebe Campbell: Ale to nie jest ostateczna odpowiedź, a jedynie wynik z |x−3| < 1?
5 cze 20:12
Eta:
dla x=0 suma =0
5 cze 20:12
Phoebe Campbell: czyli jak mam x=0 to q=0 więc |0| < 1 i jest zbieżny, stąd to zero?
5 cze 20:13
Eta:
Nie ! dla x=0 suma =0 ( nie tworzy ciągu geometrycznego ,bo dzielenie przez zero.....
5 cze 20:15
Phoebe Campbell: okej, rozumie.. czyli autor podał złą odpowiedź?
5 cze 20:17
Eta:
Podał dobrą, bo :
dla x≠0 mamy sumę szeregu zbieżnego do S dla x∊(2,4)
zaś dla x=0 mamy liczbę 0 −−− granica zera =0
stąd odp: x∊(2,4)U{0}
5 cze 20:19
Phoebe Campbell: dzieki
5 cze 20:21
Eta:
5 cze 20:22