...
Phoebe Campbell: Nie wiem jak zrobić podpunkt b), domyślam się tylko, że podobnie jak a)..
| | 4n−1 | |
Dla jakich wartości parametru p ciąg (an) określony wzorem an = |
| |
| | (p−1)n+5 | |
a) ma granicę równą 2
p = 3
b) jest rozbieżny do +
∞
5 cze 19:33
Eta:
a) p−1=2 ⇒ p=3
b) p−1=0 ⇒ .........
5 cze 19:41
Phoebe Campbell:
p=1

niestety nie rozumiem dlaczego podstawiłaś 0 pod nieskończoność..
5 cze 19:45
Eta:
granica ma być +∞
to oznacza ,że stopień mianownika ma być mniejszy od stopnia licznika
licznik jest stopnia pierwszego .. to mianownik musi być stopnia zerowago
zatem (p−1)=0
bo wtedy mianownik jest : 0*n+5= 5 −−− czyli stopnia zerowego
5 cze 19:50
Phoebe Campbell: No tak.. dziękuje
5 cze 19:53
Eta:
5 cze 19:54