Robotniki II
Michcio: Robotnicy A i B mają do wykonania pewną pracę. Gdyby robotnik A pracował sam przez 1 godzinę,
to pozostałą część pracy wykonaliby wspólnie w czasie 3 godzin, zaś gdyby robotnik B pracował
sam przez godzinę to pozostałą część pracy wykonaliby wspólnie w czasie 3 godzin i 12 minut.
Zapisz odpowiedni układ równań o niewiadomych x,y oznaczających część pracy jaką w ciągu
godziny wykonują odpowiednio robotnicy A i B.
Proszę o układ równań z dokładnym wytłumaczeniem co i jak
5 cze 18:53
irena_1:
3h 12min=3,12h
4x+3y=1 /*(−4) /*(−7)
3,2x+4,2y=1 /*5
−16x−12y=−4 −28x−21y=−7
16x+21y=5 16x+21y=5
9y=1 −12x=−2
5 cze 19:54
irena_1:
W I przypadku A pracowałby 4 godz., a B 3 godz. i wykonaliby całą pracę
W II przypadku A pracowałby 3,2 godz, a B 4,2 godz. i wykonaliby całość
5 cze 19:58