Robotniki 1
Michcio: Robotnij A pracując sam wykonałby pracę w ciągu 6 godzin, a robotnik B pracując sam, w czasie 9
godzin. Podczas wspólnego wykonywania pracy robotnik A nie pracował przez x minut, a robotnik
B przez y minut i praca została wykonana w czasie 4 godzin i 12 minut. Gdyby podczas trwania
pracy robotnik A nie pracował przez y minut, a robotnik B przez x minut to na wykonanie tej
pracy potrzebne byłyby 4 godziny i 15 minut. Oblicz x i y.
Kompletnie nie wiem jak się za to wziąć.
Poproszę układ równań z DOKŁADNYM wytłumaczeniem
5 cze 18:48
Godzio:
| | 1 | | praca | |
vA = |
| [ |
| ] |
| | 6 | | godzina | |
| | 12 | | x | | 252 − x | |
Pierwszy pracował przez (4 |
| − |
| ) = |
| h i przez ten czas wykonał |
| | 60 | | 60 | | 60 | |
| 1 | | 252 − x | | 252 − x | |
| * |
| = |
| pracy |
| 6 | | 60 | | 360 | |
Drugi Analogicznie:
Inaczej:
Pierwszy:
| | 15 | | y | | 255 − y | | 255 − y | |
(4 |
| − |
| ) = |
| h więc |
| pracy |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 360 | |
Drugi:
No i w sumie wykonali jedną pracę więc:
| 252 − x | | 252 − y | |
| + |
| = 1 |
| 360 | | 540 | |
| 255 − y | | 255 − y | |
| + |
| = 1 |
| 360 | | 540 | |
A stąd: x = 34 minuty, y = 39 minut
5 cze 19:07
Michcio: x=30, y=45
| | 1 | |
Nie rozumiem tego mnożenia przez |
| |
| | 6 | |
:(
5 cze 19:15
Godzio:
| | praca | |
Prędkość ma jednostki: |
| |
| | czas | |
Jak przemnoże przez czas:
| praca | |
| * czas = praca |
| czas | |
to co napisałeś to odpowiedź?
5 cze 19:16
Michcio: aaa no tak
tak, to co napisałem to odpowiedź
| | 1 | |
robotnik A wykonuje całą pracę w 6 godzin czyli w ciągu jednej godziny zrobi |
| pracy |
| | 6 | |
| | 1 | |
robotnik B wykonuje całą pracę w 9 godzin czyli w ciągu jednej godziny zrobi |
| pracy |
| | 9 | |
tak nas pan uczył
Teraz oni pracują razem
4h 12min = 4,2 h
| | x | |
robotnik A pracował przez 4,2 − |
| godziny |
| | 60 | |
| | y | |
robotnik B pracował przez 4,2 − |
| godziny |
| | 60 | |
i zrobili pracę
No i nie wiem co dalej
5 cze 19:22
Godzio:
No czyli przez ten czas A zrobił
| 1 | | x | | 1 | | y | |
| * (4,2 − |
| ) pracy, a B |
| * (4,2 − |
| ) |
| 6 | | 60 | | 9 | | 60 | |
No ale to co napisałem nie zgadza się z Twoją odpowiedzią, a błędu nie widzę ...
5 cze 19:33
Michcio: Tzn w ciągu jednej godziny oni tyle zrobią tak
| | 1 | | x | | 1 | | y | | 1 | |
Czyli |
| * (4,2 − |
| ) + |
| * (4,2 − |
| ) = |
| |
| | 6 | | 60 | | 9 | | 60 | | 4,2 | |
5 cze 19:38
Godzio:
To nie jest w czasie jednej godziny, tylko już w ciągu całego czasu i nie dzielimy przez 4,2 bo
po lewej stronie masz tylko pracę, a wiemy że wykonali tylko jedną taką pracę
5 cze 19:42
Michcio: Aha to ja nie rozumiem tych cholernych zadań z tymi ścierwo robotnikami , nigdy sie pewnie ich
nie naucze , jakieś durnie wymyslaja głupoty a nie skupiaja sie na prawdziwej matematyce , mam
miedzy 4 a 5 u bardzo trudnego nauczyciela a w pn mnie załatwi tym sprawdzianem na zadania
tekstowe pewnie gałe lub dwa dostane bo on łatwych nie daje
5 cze 19:44
5-latek: A twój ojciec nie jest robotnikiem ?
Gratuluje określenia
5 cze 21:04
Kacper:
Jeśli taki dobry jesteś jak uważasz, to powienieś mieć 4 lub 5. Widocznie tak nie jest
5 cze 21:08