rozwiąż równanie
kamilm96: rozwiąż równanie 1+1/1−x+1/(1−x)2+...=1−2x
5 cze 18:29
Metis: Zapisz porządnie.
5 cze 18:30
kamilm96: 1+u{1}u{1−x}+u{1}u{1−x}2...=1−2x
5 cze 19:31
Metis: ...
porządnie
5 cze 19:33
Eta:
| 1 | | 1 | |
| + |
| +.....=1−2x |
| 1−x | | (1−x)2 | |
5 cze 19:34
Eta:
Dawaj
Metisku rozwiązanie
5 cze 19:39
Metis: Dla lewej strony suma nieskończonego ciągu geometrycznego:
Dziedzina:
1−x≠0 i |q|<1
Potem jak zwykłe równanie
5 cze 19:40
Godzio:
Eta nie przepisała
1 więc a
1 = 1
5 cze 19:43
Metis: A prosiłem
porządnie
5 cze 19:44
Eta:
Źle napisałam
| | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +..... = 1−2x |
| | 1−x | | (1−x)1 | |
| | 1 | |
a1= 1 , |q|<1 ⇒ | |
| |<1 i x≠1 |
| | 1−x | |
| | a1 | | x−1 | |
lewa strona równania : S= |
| =.......... = |
| dla x≠0 |
| | 1−q | | x | |
teraz rozwiąż równanie:
| x−1 | |
| =1−2x ⇒ ................ |
| x | |
| | 1 | |
i sprawdź .które z rozwiązań spełniają warunek | |
| |<1 |
| | 1−x | |
........................
.........................
5 cze 19:48