Udowadnianie podzielności - matematyka dyskretna
Intersleter: Witam. Mam problemy ze zrozumieniem pewnej rzeczy.
13 | 106−1
korzystając z: a≡b (mod m) ⇔ m | (a−b) ∨ a mod m = b mod m
106≡1 (mod 13)
106 (mod 13)
102 (mod 13)= 100 (mod 13)= 9
104 (mod 13)= 100*100 (mod 13)= 81 (mod 13)= 3
106 (mod 13)= 104*102 (mod 13) = 27 (mod 13) = 1
Przykład został tak wykonany na ćwiczeniach bez względnego wytłumaczenia. Byłbym wdzięczny za
wyjaśnienie na jakiej zasadzie tutaj zostaje określona prawdziwość 106≡1 (mod 13) lub
nieprawdziwość (choć sprawdzałem tą liczbę i jest ona podzielna).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
5 cze 18:22
Mila:
102=100=7*13+9⇔
102=9(mod13) /2 (ponieważ reszta z dzielenia liczby 100 przez 13 jest równa 9)
104=81(mod13)=3(mod13) bo 81=6*13+3
czyli mamy :
104=3(mod13)
102=9(mod13)
======== mnożymy stronami
106=27(mod13)=1(mod13) dlatego, że 27=2*13+1
Możesz sprawdzić ile wynosi reszta z dzielenia liczby 1000 000 przez 13.
1000 000=76923*13+1
5 cze 18:32
Intersleter: Dziękuje Ci niezmiernie. Odrobinę się rozjaśniło.
Teraz tylko mam pytanie.
Jeśli 13 | 106−1, to −1 ma tutaj znaczenie? Z tego co widzę z Twoich obliczeń jak i swoich
notatek najpierw wyliczamy resztę dla 106 | 13, ale −1 zostaje jakby pominięte. Nie jestem w
pełni pewien jaką ta liczba spełnia rolę w udowadnianiu. Co gdyby było tam cokolwiek innego?
5 cze 19:09
Mila:
106=1(mod13) / −1
106−1=0(mod13) a to oznacza, że 13 |(106−1) bo reszta z dzielenia tej liczby przez 13 jest
równa 0.
5 cze 19:18
Intersleter: Teraz moja próba na innym przykładzie.
17 | 108+1
102=100 (mod 17)=5 (mod 17)
104= 15 * 15 (mod 17)=4 (mod 17)
108=16(mod 17)
Postępowanie jest podobne jak we wcześniejszym przykładzie
Sprawdzenie 100000000=5882352*17+16
Sensownie to wygląda?
5 cze 20:02
Mila:
Uważaj na zapisy:
102≡15 (mod17)
104≡225 (mod17)⇔
104≡4 (mod17) /2
108≡16 (mod17) /+1
108+1≡ 17(mod17)⇔
108+1≡0(mod17)⇔17|(108+1)
5 cze 20:46
Intersleter: Wydaje mi się, że już rozumiem. Ogromnie Ci dziękuję za naprowadzenie.
5 cze 21:28
Mila:
5 cze 21:57