przedstawic w postaci algebraicznej liczbę
Joanna: Przedstawić w postaci algebraicznej liczbę : ((1+i√3)/(1+i))10
5 cze 17:55
Saizou : skorzystaj ze wzorów de'Moivre dla licznika i mianownika
5 cze 17:57
Joanna: | 1+i√3 | |
| i to wszystko podniesione do potęgi 10 |
| 1+i | |
5 cze 19:02
Mila:
z=1+i
√3
|z|=
√1+3=2
w=1+i
|w|=
√2
| | | | π | | π | | 210*(cos10* |
| +i sin10* |
| ) | | | 3 | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | | | π | | π | | √210*(cos10* |
| +i sin10* |
| ) | | | 4 | | 4 | |
| |
dokończysz?
5 cze 19:15
Mila:
6 cze 20:34