studia, macierze
Joanna: Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających warunek:
1≤|z+1−i|<2
5 cze 17:33
Mila:

1≤|z−(−1+i)|<2
S=(−1,1)
Pierścień bez zewnętrznego brzegu.
5 cze 17:39
Joanna: Jak wykonać do tego obliczenia ?
5 cze 17:42
Mila:
1)Z definicji modułu różnicy korzystasz i masz to co napisałam.
2) Jeśli chcesz obliczenia, to możesz zrobić tak :
z=x+iy, gdzie x,y∊R
1≤|x+iy+1−i|<2
1≤|(x+1)+i(y−1)|<2
1≤√(x+1)2+(y−1)2<2 /2
12≤(x+1)2+(y−1)2<22 obszar jest pierścieniem, S=(−1,1)
5 cze 17:47