...
Phoebe Campbell: Oblicz granicę ciągu a
n =
√9n2 + 5n − 3n
Próbowałem tak:
| | 5 | |
lim √9n2 + 5n − 3n = lim √n2(9 + |
| ) − 3n = |
| | n | |
= lim n(
√9 − 3) =
∞ * 0
LUB
= lim 3n − 3n = 0
Wolfram podpowiada, że wynik to
∞, a Symbolab dumnie informuje, że
"Steps are currently not supported for this problem"
5 cze 17:08
Mila:
| | √9n2+5n−3n | | √9n2+5n+3n | |
limn→∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | √9n2+5n+3n | |
| | 9n2+5n−9n2 | |
=limn→∞ |
| = |
| | √9n2+5n+3n | |
| | 5n | | 5 | |
=limn→∞ |
| = |
| |
| | n*(√9+(5/n)+3) | | 6 | |
5 cze 17:14
Saizou :
| | √9n2+5n−3n | | √9n2+5n+3n | |
√9n2+5n−3n= |
| • |
| = |
| | 1 | | √9n2+5n+3n | |
| 9n2+5n−9n2 | | 5n | | 5 | |
| = |
| = |
| przy n→∞ |
| √9n2+5n+3n | | n(√9+3/n+5) | | 6 | |
5 cze 17:15
Phoebe Campbell: Dzięki za pomoc.
5 cze 17:18
Phoebe Campbell:
Mam jeszcze taki przykład an = (−1)n.
W odpowidziach napisane jest, że ciąg nie ma granicy, co rozumiem, ale
chciałbym wiedzieć czy muszę to jakoś matematycznie udowodnić czy samo
napisanie, że nie ma granicy wystarczy (na maturze)?
5 cze 17:29
Saizou :
weźmy dla podciągi liczy naturalnych a mianowicie liczby w postaci n=2k czyli parzyste i liczby
w postaci n=2k+1 czyli nieparzyste.
dla n=2k mamy (−1)2k=12k=1 przy k→∞
dla n=2k+1 mamy (−1)2k+1=−1 przy k→∞
zatem granica nie istnieje
5 cze 17:31
Phoebe Campbell: a trzeba to "matematycznie" zapisać czy wystarczy słownie?
5 cze 17:33
Saizou :
wystarczy napisać tak jak ja napisałem powyżej
5 cze 17:36
Phoebe Campbell: ok, dzieki
5 cze 17:37