fd
biedny student: Obliczyć długość łuku krzywej zadanej równaniami:
r(t)=[cost, sint, ln(cost)], t∈[0,π/3].
Mam obliczyc dlugosc łuku dla każdej funkcji i je dodać ?
Bo zapis taki dziwny, że mnie myli
5 cze 16:59
ICSP: x(t) = cost
y(t) = sint
z(t) = ln(cost)
Czy taki zapis już Cie nie myli ?
5 cze 18:06
biedny student: Czyli mam podstawić do wzoru te trzy zmienne ∫
√x`(t)2 + y`(t)2 + z`(t)2
mimo ze we wzorze ogólym sa 2 zmienne ?
5 cze 18:11
Saizou : po prostu to łuk w przestrzeni R3 a nie w R2, dlatego masz 3 funkcje opisujące
5 cze 18:13
ICSP: Czyli masz podstawić trzy zmienne.
5 cze 18:17
Saizou :
ICSP znasz się na Latex'u ?
5 cze 18:19
ICSP: Nie
5 cze 18:20
Saizou : szkoda, bo muszę jedną rzecz ogarnąć a nie potrafię
5 cze 18:23
Kacper:
Ja się znam
5 cze 18:25