ostatni cyfra
bartek: Wyznaczyć cyfrę jedności liczby 12 + 22 + 32 + ... +992.
5 cze 16:57
Saizou :
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...n2= |
| |
| | 6 | |
i weź n=99
5 cze 17:06
bartek: właśnie chodzi o to żeby bez tego wzoru bo to zadanie z gimnazjum
5 cze 17:20
Hajtowy: KALKULATOR!
5 cze 17:28
Mila:
Szukasz pewnej prawidłowości.
1) liczysz kwadraty wszystkich cyfr
o2=0
12=1
22=4
32=9
42=16
52=25
62=36
72=49
82=64
92=81
2) Obliczasz sumę:
0+1+4+9+6+5+6+9+4+1=45
cyfra jedności 5
3)
Teraz oblicz ile będziesz miał układów , a w każdym suma ostatnich cyfr wynosi tyle samo (45)
4) wyciągasz wnioski.
5 cze 17:34
Mila:
5 cze 17:49