Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami
Jeremy: Hej
pomocy zrobi ktos to zadanie

Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami
x
2+y
2=4, x
2−4x+y
2=0 => (x−2)
2+y
2=4
Oraz drugie zadanie
Obliczyć o ile wzrośnie wartość funkcji, gdy argument wzrośnie o a%?
pigor: ...,
1. Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami x
2+y
2= 4, x
2−4x+y
2=0 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z warunków zadania i z rysunku, który zapewne masz zrobiony:np. tak :
P
o= 4P
wycinka koła o r=2 i kącie środkowym 60
o − P
rombu o boku r=2, czyli
P
o= 4*
16π*2
2−
12*2*2*
12*2
√3=
83π−2√3,
a inaczej P
o=
=2
2sin120
o+4(
16π*2
2−
14*2
2√3)= 2
√3+
83π}−4
√3=
83π−2√3.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. O ile wzrośnie wartość funkcji (...

rosnącej), gdy argument wzrośnie o a% ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
p%=? − szukany wzrost funkcji rosnącej f danej
wzorem y=f(x0, to jeśli y
o= f(x
o) z warunków zadania :
(100+p)%y
o = f((100+a)%x
o) ⇔ (1+p%)y
o = f((1+a%)x
o) ⇒
⇒ 1+p%=
1yo f((1+a%)x
o) ⇒
p%= 1yo f((1+a%)xo)−1 . ...