matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Kasia:
Proszę o pomoc. y=−5x
2
+3x+2 Dla jakich wartości przyjmuje wartość najmniejszą lub największą?
5 cze 14:25
Kasia:
Nikt nie umie?
5 cze 14:38
pigor:
..., dla x
w
= p= −
b
2a
= −
3
−10
= 0,3; odp.
dla x=0,3
. ...
5 cze 14:39
Kasia:
A dlaczego tak?
5 cze 14:40
pigor:
..., oczywiście wartość największą dla tego x=
3
10
, bo współczynnik a= −5 <0 i parabola ma ramiona do dołu
5 cze 14:41
Kasia:
ok dzięki
5 cze 14:41