całki
Ala: | | 1 | |
∫ |
| jak to roZwiązać? |
| | 2+2cosx+sinx | |
5 cze 13:46
Ala: próbowałam podstawiać za t=2+sinx , dt =cosxdx
tylko dt ląduje mi tym sposobem w mianowniku..
5 cze 13:49
5 cze 13:53
Ala: | | 1 | |
tym sposobem dochodze do momentu ∫ |
| dt |
| | 1−t2+t | |
5 cze 14:04
ICSP: i teraz wyrzucasz −1 przed całkę liczysz wyróżnik i w zależności od jego znaku korzystasz z
odpowiedniego wzoru.
5 cze 14:06
ICSP: tzn, nie liczysz wyróżnik tylko sprowadzasz funkcję kwadratową do postaci kanonicznej
5 cze 14:08
Ala: mógłbyś mi to rozpisać?
5 cze 14:16
ICSP: | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| arctg |
| + C |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
| | 1 | | 1 | | x − a | |
∫ |
| dx = |
| ln | |
| | + C |
| | x2 − a2 | | 2a | | x + a | |
Do któregoś wzoru będzie pasować.
5 cze 14:17
Ala: | | 1 | |
dobra mam postac kanoniczną ∫ |
| nie widze powiązania ze wzorem  |
| | (t−12)2+34 | |
5 cze 14:31
Ala: podstawiłam pod t−
12=
√34 co daje mi
√34dv=dt i z tego mam postać:
5 cze 14:34
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = −∫ |
| dt = −∫ |
| dt = |
| | −t2 + t + 1 | | t2 − t − 1 | | | |
| | 1 | |
niech u = t − |
| (du = dt) |
| | 2 | |
Całka przybiera wtedy postać :
5 cze 14:34
Ala: i wtedy ten wzór by już poszedł , ale strasznie zagmatwane to
5 cze 14:36
Ala: pomyliłam sie przy jednym znaku
5 cze 14:38
Ala: dobra widze to, dziękuje
5 cze 14:41
Ala: jeszcze tam na samym pocżatku do podstawienia przy t moge oprócz tg x2 wziąć +2 by pozbyć
sie tej 2 z mianownika?
5 cze 14:46
ICSP: nie za bardzo rozumiem.
5 cze 14:48
Ala: czy tą 2 musze zostawić w spokoju i pod t podstawiać sam tangens?
5 cze 14:48
ICSP: | | x | |
chcesz podstawić t = tg |
| + 2 ? |
| | 2 | |
5 cze 14:49
Ala: przy całce w mianowniku oprócz cos i sin jest +2 , jeśli pod t podstawie oprócz tgx2
jeszcze +2 to to będzie błąd?, czy może zostawić ja w spokoju i ona później jakoś pójdzie?
5 cze 14:50
Ala: o to to
5 cze 14:50
ICSP: przy takim podstawieniu wyrażenie sinx oraz cosx przez t będzie wyglądać zupełnie inaczej.
Po co sobie komplikować ?
5 cze 14:50
Ala: rozumiem, dziękuje jeszcze raz
5 cze 14:51