wyznaczanie całki nieoznaczonej
justa.r12: ∫√3x+1dx
5 cze 13:43
Saizou : | | 1 | | 1 | |
podstaw 3x+1=t, dx= |
| t i masz |
| *∫√tdt |
| | 3 | | 3 | |
5 cze 13:44
justa.r12: i jaki końcowy wynik?
5 cze 13:50
justa.r12: jaki stopień pierwiastka ma być?
5 cze 13:56
Hajtowy:
t = 3x+1
3dx=t
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| √tdt = |
| ∫√tdt = ... |
| | 3 | | 3 | |
5 cze 13:59
justa.r12: dla mnie wychodzi potem pierwiastek drugiego stopnia do 3 potęgi, a w odp mam odwrotnie, nie
wiem która wersja jest poprawna
5 cze 14:02
justa.r12: =2/9√t3+C? czy nie?
5 cze 14:13
J:
tak
5 cze 14:20