Zadanie logiczne
Sara: Z miejscowości A do B wyjechały dwa samochody: Ford i Mercedes. Ford połowę czasu
przeznaczonego na przebycie drogi jechał z prędkością 50 km/h a drugą
połowę czasu z prędkością 60km/h. Mercedes połowę drogi jechał z prędkością 50km/h a drugą
połowę drogi z prędkością 60km/h. Który samochód był pierwszy w miejscowości B. Odpowiedź
uzasadnij.
Jak to obliczyć?
5 cze 12:16
irena_1:
Średnie prędkości obu pojazdów:
| | 12t*60+12t*50 | |
vA= |
| =30+25=55 |
| | t | |
| | s | | s | | 600s | | 600 | | 6 | |
vB= |
| = |
| = |
| = |
| =54 |
| |
| | 0,5s50+0,5s60 | | 6s+5s600 | | 11s | | 11 | | 11 | |
v
A>v
B
Pierwszy przyjedzie A.
5 cze 20:06