Oblicz sumę cyfr
Guzik: Oblicz sumę cyfr jakich użyto do zapisu liczbo od 1 do 1 000 000 000 000.
5 cze 10:12
PW:
s1 = 0+1+2+3+4+5+6+7+8+9 (suma cyfr użytych do zapisu liczb naturalnych z przedziału [1, 9])
s2 = s1 + 10 (suma cyfr użytych do zapisu liczb naturalnych z przedziału [10, 19], co wynika
z faktu, że liczby z tego przedziału powstają w wyniku dostawienia "1" przed każdą liczbą z
poprzedniego przedziału)
s3 = s2 + 10 (suma cyfr użytych do zapisu liczb z przedziału [20, 29] − każdą pierwszą cyfrę
zapisu liczb z poprzedniego przedziału powiększamy o 1)
.....
s9 = s8 + 10 (...)
s10 = s9 + 10 (suma cyfr użytych do zapisu liczb z przedziału [90, 99].
Tak więc do zapisu liczb z przedziału [1, 99] użyto cyfr, których suma jest równa sumie 10
wyrazów ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie s1 i różnicy r = 10.
To może być pierwszy mały krok do policzenia zadanej sumy.
5 cze 12:35