Czworokąt
Guzik: Dany jest czorokąt ABCD w którym kąty przy wierzchołkach B i D są proste. Wysokość opuszczona z
wierzchołka B jest równa 2 oraz wiadomo, że odcinek AB ma tą samą długość co odcinek BC. Jakie
jest pole tego czworokąta?
5 cze 10:07
Tadeusz:
... narysuj ... i wszystko będzie jasne −
5 cze 10:10
Guzik: Właśnie nie wiem jak narysować to więc dlatego proszę o pomoc
5 cze 10:11
Tadeusz:
to włącz myślenie ... a nie bezmyślnie wpisujesz ty zadanko po zadanku
5 cze 10:31
Mila:

Nie ma w treści, na co jest opuszczona wysokość z wierzchołka B.
5 cze 20:19
Bogdan:

Szkic.
Jeśli wysokość w czworokącie jest opuszczona z wierzchołka B, to opada na prostą
zawierającą przeciwległy bok.
Najpierw trzeba wykazać, że trójkąty BFC i BEA są przystające i że że |BF| = 2 ⇒ |BE| = 2.
Pole czworokąta ABCD jest równe polu kwadratu EBFD i wynosi 2
2 = 4
5 cze 22:45
Bogdan:
kąty proste: ABC oraz CDA
5 cze 22:47