trygonometria
Zosia: Narysuj wykres lyl=sinx
5 cze 10:02
Zosia: jakas wskazowka
5 cze 11:22
PW: Dziwaczne polecenie. Tak było w książce, czy sama zredagowałaś treść zadania?
5 cze 11:45
Zosia: bylo
5 cze 11:58
Dziadek Mróz:

|y| = sin(x)
| | ⎧ | y dla y ≥ 0 | |
| |y| = | ⎩ | −y dla y < 0 |
|
y ≥ 0: y < 0:
y = sin(x) −y = sin(x)
y = −sin(x)
5 cze 12:33
Dziadek Mróz:
Jak narysujesz sobie ołówkiem oba wykresy, to wykres sin(x) tylko nad osią OX, a wykres −sin(x)
tylko pod osią OX.
5 cze 12:34
PW: Świetnie, tyle że otrzymany twór nie jest wykresem. Jeśli dobrze myślę słowo "wykres" jest
zarezerwowane w szkole średniej do sytuacji "rysujemy wykres funkcji".
Polecenie powinno brzmieć "Narysuj zbiór punktów spełniających równanie |y| = sinx", dlatego
pytałem o polecenie.
5 cze 12:43